Waarom een sluitingsritueel ?

Tijdens een zwangerschap openen we ons, verruimen we -zowel fysiek als energetisch- om onze baby ter wereld te kunnen brengen. Ons lichaam maakt een hormoon aan dat onze weefsels en ligamenten zachter maakt, we kunnen tot 50% toename in het volume van bloed zien, de buikspieren en bekkenbodem openen zich letterlijk om ruimte te geven aan de baby.

Energetisch/psychologisch/spiritueel openen we dankzij onze zwangerschapservaring voor langvergeten ervaringen van allerlei mogelijke lichamelijke belevingen, tot angsten over onze nieuwe positie in het leven of in ons familiesysteem. Dit proces is uniek aan elke vrouw..

Als een zwangerschap van ons vraagt om te openen, dan biedt de postpartum periode ons de gelegenheid om weer te sluiten. Een uitgebreide massage van het buikgebied begeleidt de organen zacht terug naar hun oorspronkelijke positie, het aantrekken van de doeken om het bekken helpen deze weer naar hun oorspronkelijke positie. Weefsel en ligamenten herstellen ook weer, aangepaste voeding en lichaamswerk ondersteunen dit.

We krijgen, ingepakt in de doeken-cocon, rustig de tijd om naar binnen te keren. Gezien we als verse mama heel erg op onze baby gericht zijn, is deze shift van ‘naar buiten gericht’ naar ‘inwaards gericht’ een diep rustmoment.

Zie het sluitingsritueel als een moment om iets af te sluiten, en tegelijkertijd te eren. Gezien het fysieke aspect van dit gebruik, past het heel goed in/na een kraamtijd. Maar evengoed kan het een andere levensverandering afsluiten, of helend zijn bij het verwerken van een (zwangerschaps)verlies of uitdagingen op gebied van gezondheid,… Zelfs tientallen jaren na een bevalling kan een sluiting nog effect hebben.

Op het eerste zicht is het misschien verwonderlijk dat deze traditie in verschillende culturen bestaat (India, Pakistan, Iran, Mexico, Rusland, Marokko,..) maar misschien is het eerder logisch om iets dergelijks te doen, als je lichaam en geest observeert doorheen een zwangerschap en erna. De gebruiken zijn gebaseerd op wat we NODIG hebben voor ons herstel en zijn dus wereldwijd grotendeels hetzelfde. De rode draad doorheen de postnatale tradities is: een rustperiode met warmte, aangepast voedsel en steun en zorg uit je (vrouwen)gemeenschap. Dit ritueel kan je zien als een onderdeel daarvan.

Het sluiten gebeurt wel vaker door 2 personen tegelijkertijd (denk bv aan een vriendin of je partner als extra paar handen), maar kan ook prima door 1 persoon gedaan worden.

Heb je interesse om dit voor jezelf te ervaren, mag je me altijd contacteren om dit verder te bespreken.